Bir önceki yazımızda sizlere arama motoru optimizasyonun ne olduğunu ve SEO’yu etkileyen faktörleri yazmıştık. Şimdi ise bu faktörlerden son zamanlarda en popüler olanını Sosyal Medya’yı anlatmaya çalışacağız. Sosyal medya birçok SEO uzmanının analizine göre artık arama motorularının arama sorgularında sonuçları listelerken dikkat ettiği önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. İlk önce arama motorlarının neden bu kritere dikkat ettiğini gelin hep birlikte anlamaya çalışalım. Google ilk çıktığı zamanlarda algoritmasını tamamiyle backlink üzerine kurmuştu bunun da sebebini kaliteli olan sitelere insanların link vereceğini ve sitelerinde tanıtacağını söylemişti. Peki doğrumuydu ? Elbetteki doğruydu. Webmasterların bunu su istimal etmesi ile google linklerin değerlerinde oynamalar yaptı ve her linkin aynı değerde olmadığını bizlere gösterdi. İlk yıllarda ne kadar çok backlinki olan varsa o daha üst sırada çıkarken özellikle penguin güncellemeleri ile bu durum artık neredeyse maziye karıştı.
Sosyal medyanın günlük hayatta iyice yer edinmeye başlaması ile birlikte ise SEO sektöründe sosyal medya kavramı karşımıza çıkmaya başladı. Bunu da google değişen kullanıcı profili ile özetliyor, fakat mantık yine backlink ile aynı. Nedir o aynı mantık ? İnsanlar kaliteli buldukları siteleri sosyal medya hesaplarında paylaşırlar, sosyal medyada beğenirler. Aslında bakılırsa çok doğru bir mantık diyebiliriz. Burada hangi sosyal medya aracının arama sonuçlarında daha etkili olduğu üzerine sizlerle bir araştırmayı paylaşmak istiyorum.
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi SEO için en önemli sosyal medya aracı google plus. Tabiki bunu google’ın kendi ürünü olması ile ilişkilendirmek pek yanlış olmayacaktır. Zira en az kullanılan sosyal medya aracı olmasına rağmen arama sonuçlarında en etkili sosyal medya aracı olması şaşırtıcı.
Peki en etkili sosyal medya aracının google+ olması nekadar etik. Bukadar az kullanılmasına rağmen sıf googlın die çıkması bence doğru değil.
Haklısınız evet bu konuda size katılıyorum ama bizde olsak kendi ürünümüz kullanılsın istemezmiydik bide öyle bakmak lazım olaya.