[two]
Birçok hastalıkların şikayetlerimize de neden olan bazı belirtileri (araz) vardır ki, bunlara tıpta semptom adı verilir. Hemen herkesin bildiği bu belirtilerden nefes darlığı (dispne),, çarpıntı (palpitasyon), nabzın hızlanması (taşikardi), ateş, sarılık, şişlik (ödem), öksürük, kan tükürme (hemoptizi), kansızlık (anemi), bulantı, kusma vb. birçoklan sayılabilir. Bütün bu belirtiler, ya bir fonksiyonun değişikliğe uğradığını bildirir veya bir bozukluğun işareti olabilir. Çok kere bu belirtilerin birden fazlası bulunur. Hekimler hastaların bu gibi şikâyetlerini diğer muayene ve laboratuvar bulgulan ile birleştirerek önce hastalığ.n adını koymaya çalışırlar.
Yılların birikmiş bilgisi, deneyimi ile hastalıklar bütün belirtileriyle tarif edilmiş, sistem veya organ hastalığı olarak tıp literatüründe yer almıştır. Bütün bu bilinen hastalıklardan başka birkaç şikâyetin bir araya gelerek yaptığı semptomlar kompleksi (araz) vardır ki, bunlara da sendrom denir. Bunlar bir hastalığı belirlemez, fakat hastalıkları bir disiplin altında toplamamıza ve ilerde daha belirli hastalıkları teşhis etmemize yardımcı olurlar. Sendromlar, ya bu hastalık türünü ilk bulan veya araştıranın ismini taşırlar veya sendromu meydana getiren semptomların adı ile isimlendirilirler, öylece binlerce sendrom tarif edilmiştir ve her gün araştırıcılar tarafından yüzlercesi tıp literatürüne eklenmektedir.
Crnek olarak adreno genital sendrom (adrenal virilismus). mavi bebek sendromu (Pallot tet- ralojisi), idiopatik hiperbilirubinemi (Craigler Najjar sendromu), Cushing sendromu (basofiler hiperpltu- tarizm), Fröhlich sendromu (adiposo-genital distrofi). Crush sendromu (ezilme sendromu) gibi sendromlar sayılabilir.
[/two]
[two_last]
[/two_last]