[onethird]
[/onethird] [twothirds_last]
Bu bir bilinç kaybı şeklinde beliren, geçici nöbetler halinde seyreden, sık görülebilen sinir hücrelerinin güçlü ve anormal bir elektriksel dejarıyla ilgili karmaşık belirtilerle beliren hareket ve duyu bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde 20 yaşından önce daha çok görülebilen bir psikozdur.
Epilepsinin değişik adlarla belirlenen türleri vardır. Bu adlar belirtiler ve sonuçlarına göre verilmiştir. Bu organik psikoz olarak belirlenen bozukluğun beyinle yakın ilgisi olduğu muhakkaktır. Nöbetler şeklinde beliren bozukluklar bölgesel ve yaygın olarak belirir.
Bölgesel nöbet tipi olarak nitelendirilen “Jackson sarası” tipi alın lobunda hareketle ilgili bozulmanın sonucunda oluşmaktadır. Bunun ilgili konuşma afazi ve takılma bozuklukları, bef duyuyla ilgili kötü koku, tat ve baş dönmeleri gibi bozukluklarla, İç organlarla ilgili duyum bozuklukları ve anormallikleri görülebilmektedir. Diğer bir bölgesel sara nöbeti ise “Şakak lobu sarası” ya da psikomotor sarası olarak bilinen sara nöbetidir. Bunun da en önemli belirtisi bellek bozukluklarıdır. Bu bölgesel sara nöbederindeki belirtiler yaygın nöbet belirtileri olabilmejSİ dir. Bu belirtilerin bilimsel adı “aura” olarak bilinmektedir. Haberci niteliği taşıyan aura olayının arkasından bilinç kaybı ve yaygınlaşan nöbet başlayabilmektedir.
Yaygınlaşan sara nöbeti tiplerinin de başlıca iki türü olduğui saptanmıştır. Bunlardan biri: Petitmal (küçük hastalık), diğeri ise Grad mal (büyük hastalık) olarak belirlenmiştir. Bu hastalıkların nedeni de beyinde oluşan bozukluktur. Bu bozukluk beynin her iki yarım küresini içine almakta ve beynin elektriksel işlevinin bozulmasıyla belirmektedir. Petit mal (küçük’hastalık) daha çok çocuklarda görülmektedir. Bilinç kaybıyla birlikte kol ve bacaklarda kasılma ve gevşeme, azalır ve kaybolur. Nöbederin en ağırı ve en tehlikelisi ise Grand mal (büyük hastalık) olarak nitelendirilen olsa gerek. Bu hastalık ve nöbet sırasında bilinç kaybıyla birlikte düşer, kollarında ve bacaklarında kasılmalar, bükülmeler görülür, göğüs kasları kasılır, yirmi saniye kadar süren bu dönem sonunda bütün vücutta kısa süren kasılma ve gevşemeler görülür. Ağzından köpükler taşar, yüzü morarır; sık tekrarlanan nöbetlerin ölümle sonuçlandığı da görülmektedir.
Sara ile karıştırılabilecek başka hareket bozuklukları da görülebilmektedir. Tanı için en iyi yöntem gözlemdir. Tedavi için ise en iyi yöntem nedeni ortadan kaldırmak ya da ilaçla tedavidir.

[/twothirds_last]