[two]
Psikolojinin üç ayrı kaynakta yapılan tanımları: “Psikoloji, ruhsal olgular bilimi” Meydan Larousse. “Psikoloji, insanda ve hayvanlarda davranışları ve deneyimlerin davranışlardaki dışavurumunu inceleyen bilim dalıdır.” Ana Britannica.
Psikoloji, çevre koşullarına bağlı olarak zihinsel etkinlikleri ve davranışları incelemeyi konu edinen bilim dalı. Ruhbilim, yat.” “Psikoloji, bir bireyin, bir grubun, hareket etme, düşünce, duygulanma biçimlerinin tümü; bir bireye, topluma özgü düşünme, davranış biçimi; zihniyet.” Dictionnaire Larousse-Ansiklopedik Sözlük.
Psikolojinin Konusu
Psikoloji canlı varlıkların, hareket etme yetisinde olan insan ve ayvan kategorisine giren canlıların duygu, düşünce ve yaşamlarının ve bu yaşamda rolü olan öğelerin işlevlerini kuramsal yöntemlerden de yararlanarak gözlem, deneyim, karşılaştırma, test, anket gibi yöntem ve teknikleri uygulayarak bireyler, gruplar, türler, cinslerin karşılıklı ilişkileriyle çevre ilişkilerini inceyen ve çıkan sonuçları yasalaştıran ve insanlığın yararına uymayı ana ve temel konu olarak benimsemiştir.
Bilhassa Çok karmaşık bir varlık olan insanın her adım atışının her nefes alışının ve her bakışının incelemeyi, yorumlamayı gerektiren ilginç ve düşündürücü yanları vardır.
Psikoloji insanın ve insanlığın doğuşuyla yaşıt olmasına ve bilimsel niteliklerine karşın bilim olarak nitelendirilmekte geç bırakılmıştır. Zaman zaman biyoloji, felsefe ve antropoloji bilimlerini bir alt bilim gibi yamanmış, gerçek bilim ve bağımsız kimliği kazanması geciktirilmiştir. Oysa psikoloji bilim olmanın kanıtlarını oluşuran konu ve öğelerinin işlevlerini yansı ötemin temelini oluşturan duygu, düşünce ve hareketler etkilenmeyen bir bilim düşünülemez.
Öyle ise psikoloji objektif bir bilimdir.
[/two]
[two_last]
[/two_last]