Sıradaki birkaç örnek oranları kolayca göremeyeceğimiz pozlarda olan modeller. Bu yüzden onları ölçmeden de doğru biçimde alabileceğiniz bir yöntem geliştirmelisiniz. Sıradaki çizimleri incelerken bunu aklınızda bulundurun ki, bu probleme daha sonra yeniden değineceğiz.
Hepsi canlı figürlerden çizilen bu figür çalışmaları serisi bir figüre ikna edici bir etki vermenin çok çeşitli yolları hakkında size bir fikir vermek üzere seçildi. Özel pozun ya da modelin duygusunu yansıtabilmek için değişik teknikler kullanıyor.
1. model karakalemle çizilmiş ve oldukça akıcı bir yaklaşım kullanılmış. Yani bazı keskin çizgiler olmasına rağmen modelin pozunu en iyi biçimde betimleyebilmek için üzerlerinden defalarca geçümesi figürün köşelerine yumuşak bir his veriyor. Bu tarz ile vücudun büküldüğünde görünmeyen bölümleri ile ilgili de fazlaca fikir sahibi oluyorsunuz. Fikir gerçek çizim sürecini ileri taşımak zorunda, böylece figürün bir köşesi olduğunu düşünmüyorsunuz.
3. çalışma gerçekten de bakana bedenin bölümlerinin yönlerini gösteriyor ve detaylarda fazla ayrıntıya girmiyor. Böylece yalnız bir tür bilgi alıyorsunuz ve gözünüz diğer her şeyi dışarıda bırakıyor.
[/two]
[two_last]
2. çizim bir yönden daha yuvarlak ama aynı zamanda ana şekil meydana çıktığında çok daha keskin. Kalemin ince çizgileri bazen köşenin tam olarak belli olmadığı hissini verirken bazen de öyle güçlü konmuş ki, pozisyonundan hiç şüphe etmiyorsunuz. Bu belli bir gerçeklik katıyor, çünkü biz de imgeleri bu şekilde algılıyoruz, bazen net bazen de belirsiz.
4.çizim bir yönden oldukça keskin ve biraz ihtiyatla ulaşılmış. Önceki örnekte olduğu gibi size umduğunuz bilginin tümünü vermiyor, ama sizde çizimin olabildiğince doğru olduğu fikrini bırakıyor. Figürün pozisyonunu tanımlamak adına canlılığın feda edilmesi tercih edilmiş, canlı görünüp görünmediği konusuna çok fazla kafa yorulmamış.
[/two_last]