[two]
[/two] [two_last]
[/two_last]
Bir dosya kağıdını iki sütun oluşturacak biçimde ortadan ayırın. Soldaki sütuna eksi ile işaretlenmiş tüm maddeleri yazın. Her iki maddenin arasında üç satırlık boşluk bırakın. Bu boşluğa maddeyi yeniden yazmak ve değişiklikler yapmak için ihtiyacınız olacak.
Kişinin kusurunun olması her şeyin sonu değildir, herkesin kusurları vardır. Yaptığı pek çok şeyi, şimdi olsa farklı yapmak isteyecek insan çoktur. Sorun, kusurlarınızın olması değil, zayıf yanlarınızı kendinizi yıkıma uğratmak için kullanmanızdır. Örneğin, öfkenizi arkadaşlarınıza belli etmediğinizi söylemeniz doğnı bir değerlendirmedir. Ancak aynı şeyi, “Arkadaşlara karşı iki yüzlü davranma,” diye ifade ederseniz özgüveninizi düşürürsünüz. Belinizin 90 cm. olduğunu, 10 cm. incelmesini istediğinizi söylerseniz, bu, gerçekçi bir değerlendirme olur. Ancak, “Koca göbekli,” demenizin özgüveninize çuvaldız batırmaktan hiç farkı yoktur.
Zayıf yanlarınızı belirttiğiniz listeyi yeniden yazarken uymanız gereken dört kural vardır:
1. Aşağılayıcı dil kullanmayın
“’Dişlek” diye belirttiğiniz bir .; madde varsa, onu “Ön dişler dışa çıkık” şeklinde değiştirin. “Telefon görüşmelerinde berbat,” yerine “Konuştuğum insanı göremeyip görsel mesaj alamadığımdan, telefonda biraz gergin konuşuyorum,” diyebilirsiniz. “Alışverişte bilinçsiz,” diye bir maddeniz varsa onu, “Yalnızca o gün gerekenleri aldığımdan sık sık bakkala gitmem gerekir,” diye değiştirebilirsiniz. Listenizi gözden geçirip tüm olumsuz vurguları çıkartın. Aptalca, dırdırcı, berbat, şişko, çirkin gibi sözler olumsuz sıfatlara örnek verilebilir, kendinizi anlatırken sözlüğünüzden böyle sözcükleri tümüyle çıkartın. Bu sözcükler binde bir ve tek başlarına kullanıldıklarında fazla zararlı olmayabilir, ancak pirana balıkları gibi büyük gruplar halinde saldırdıklarında özgüveninizi paramparça edebilirler.
2. Gerçeğe uygun dil kullanın
Olumsuzu ne abartın ne de süsleyin. Zayıf yanlar listenizdeki maddeleri yeniden yazarak, gerçeği tam olarak belirtecek duruma getirin. Kendinizi verilerle sınırlayın. “Kalın baldırları” hem aşağılayıcı hem de gerçeği yansıtmıyor. Gerçeğe tam uyan tanımlama örneği “90 cm. bel” olmalı. “Yazışmalarda kötü! olduğunuzu yazmak yerine, “Sipariş formlarındaki bazı maddeleri doldurmayı kimi zaman unuttuğunuzu” belirtebilirsiniz. Bu örnekleri Eleanor’un listesinden aldık. Kendisi düzeltmeleri yaparken “dönek” yerine de “Güçlü savları olanlara, karşı koyamama eğilimindeyim,” yazdı. “Mantıksız” nitelemesini yeniden düşündüğünde, aslında bunun eşinin düşüncesi olduğunu fark etti. Gerçekte, Eleanor kendisini “mantıksız” bulmuyordu.
3. Genelleme yerine, belirgin bir dil kullanın
Her şey, her zaman, asla, tümüyle gibi sözcükleri eleyin. Listeyi, söz ettiğiniz zayıf yanınızın yer aldığı belli bir durum, ortam ya da ilişkiyi •betimleyeceğiniz biçimde yeniden düzenleyin. “Sınır koyamayan, hayır diyemeyen” gibi genel açıklamaları, sorununuzun içinde yer sidiği belirli ilişkileri yansıtacak biçimde anlatın. Eleanor bu’madde üzerinde düşündüğünde, yazdığının hiç de gerçek olmadığını gördü. Satıcılara, çocuklarına, annesine ve yerine getirilmesi olanaksız isteklerde bulunan komşularına “hayır” diyebiliyordu. Yalnızca eşi ve birkaç yakın arkadaşı ile sınırları çizmekte zorlanıyordu. Eleanor aynı maddeyi şöyle düzeltti: “Eşim ve yakın arkadaşlarıma yardım ‘tediklerinde hayır demekte güçlük çekiyorum.” “Çocuklara iş yaptırmak için suçlayıcı davranan” maddesini de yeniden düzenledi, /zerinde düşününce anladı ki, bu sorunun ortaya çıktığı başlıca iKi durıım vardı. “Çocuklar birbirlerine zarar verdiklerinde ve büyükbaba ile büyükannelerini ziyaret etmeyi aksattıklarında onları suçluyorum,” demek daha açıklayıcı bir anlatım oldu. “Yalnızlıktan nefret eden” anlatımını, “Akşam saat sekiz dokuzdan sonra evde yalnızsam sinirli ve tedirgin olurum” .biçiminde değiştirdi. Aynı şekilde, “Eşyalarımı kaybeden” tümcesi de “Ara sıra anahtarı ya da hırkamı kaybederim”e dönüştü. Görüldüğü gibi, belirgin anlatımlar çullanmak, zayıf bir yanın kapsamını daraltıyor ve hatayı hafifletiyor. Böyle ifade edildiğinde somnunuz artık bütünü kapsamaz. Sorunun valmzca belirli durumlarda ve bazı insanlarla olduğunuzda ortaya çıktığını anlarsınız.
4. İstisnaları ve güçlü yarılarınızı bulun
Bu adım, kendinizi gerçekten kötü hissetmenize neden olan maddeleri tanımak için temel düştürür. Örneğin, Eleanor isteklerini belirtmede güçlük çektiğini ^iliyordu. Patolojik eleştirmeni bu durumu, onun özgüvenine saldırmak için silah olarak kullanıyordu. Eleanor bu maddeyi yeniden azarken önce istisnaları ele aldı: “İş arkadaşlarıma, arkadaşlarım Barbara ile Julie’ye ve çocuklara isteklerimi belirtiyorum. Ancak, eşim ve diğer yakın arkadaşlarımla bunu yapamıyorum.” Eleanor’u ezellikle inciten bir başka madde de “Aklını kullanmada tembel” olmaktı. Maddeyi, hiç ilgi duymadığı düşünce alanlarını belirterek veniden kaleme aldı ve sonra önemli bir istisnayı ekledi: “Siyasal ve felsefi konulardan ya da soyut düşüncelerden sıkılıyorum.İnsan davranışlarının ardındaki güdü ve dürtüler üzerine düşünmeyi seviyorum.” “Tartışma konularında berbat” maddesi de Eleanor’un ezellikle duyarlı olduğu bir noktaydı. Eleştirmeni onu kendini ve konumunu savunmadığı için sık sık başının etini yerdi. Eleanor bu maddeyi güçlü bir yanınıda dile getirerek yeniden yazdı.Yeterli bilgi ve üste çıkma güdülerim yoktur.Ancak kendimde beğendiğim bir özellik var, oda herzaman haklı olmanın şart olmadığını bilirim.İnsanlar benimle aynıdüşüncede olmadıklarında onlara gcenmem.