[two]
Fosil yakıtları yerine elektrik enerjisi ile çalışan ve geleceğin teknolojisi olarak lanse edilen bu sistem sayesinde, kirlenmeyen bir hava, çak daha az yakıt maliyeti ve gelişen elektrik motoruteknolojisi ile son yıllarda artan bir ilgiyle karşılanmaktadır.
Elektrikli otomobillerin temel çalışma prensibi sıvı yakıtı sisteme göre aynıdır. Burada gücü sadece bataryadan, yani araca monte edilen ve şarj edilerek doldurulan sistemden sağlanır. Son yıllarda bu alandaki gelişmeleri fark eden büyük otomobil şirketleri çalışma alanlarının bir kısmını bu üretimlere ayırmaktadır. Şu an için benzinli bir otomobile göre çok daha pahalı ve maliyetli olan bu araçlar için en büyük etken batarya kirası ve değişimidir. Şimdilik birçok elektrikli araç üreticileri araçlara yerleştirdikleri bataryalar için yıllık bazda ücret talep etmektedirler. Bu çok karlı gibi gözüken bu araçlarda maliyet oranını artırmaktadır. Fakat zamanla bu sorunun ortadan kalkacağı kesindir.Elektrikli otomobillerin gelişim sürecinde olan bir diğer handikapsa şarj istasyonlarıdır. Bu araçlara şimdi sahip olmak isteyen kişilerin belirli bir mesafeden diğer bir mesafeye kadar şarjın yetmeyeceğini, yolda kalacaklarını düşünmektedirler. Bu alanda da birçok ülke başarılı çalışmalar yapmakta ve sistemin yaygınlaşması için gerekli adımları atmaktadır.
Şu an için en güvenilir ve ekonomik çözüm ise hibrit yani melez otomobiller yaygınlık kazanmaktadır. Hem sıvı yakıtlı, hem de elektrikli olarak çalışan bu araçlara insanla beğenerek kullanmaktadır. Tıpkı elektrikli araçlarda olduğu gibi bu araçlarda şimdilik gelişim aşamasındadır. Görüldüğü gibi bu alanda geri dönüş zor gözükmektedir. Ülkelerin özellikle yer altı kaynakları sınırlı olan ülkelerin dış ülkelere fosil yakıtları için ödediği ücretler her ay milyarlarca doları bulmaktadır. Ülkeler bundan kurtulmak için bu tarz yollara başvurmaya başlamıştır.
Elektrikli otomobillerin gelişimi şimdilik emekleme aşamasında olsa da çok daha iyi bir sistem geliştirilene kadar veya güneş enerjisi gibi sınırsız kaynaklar kullanılana kadar, bu teknoloji bizim için çok önemli bir yere gelecektir. Zamanla tüm sorunlar ve eksiklikler kapanarak, elektrikli otomobil kullanımı ciddi miktarda artacaktır. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bu yolda attığı adımlar hiç de azımsanmayacak derecededir.
[/two]
[two_last]
[/two_last]
Petrol devleri yakın zamanda buna pek izin verecekler gibi gözükmüyor 🙂