[two]
İçsel eleştirmen kimi zaman öyle ısrarlı, öyle zalim olur ki, sağlıklı sesin duyulma olasılığı kalmaz. Bu durumda, sağlıklı bağlantılara yol açmak için düşünce durdurucu süreçler başlatmak yararlı olabilir. Üçüncü bölümde, düşünce kesintisi uygulamak için basit bir teknik olan “Howitzer Mantra”ları anlatılıyor. Başka bir yaklaşım da danışandan eleştirel mesajı dinlemek yerine, eleştirmeni dinlemenin bedeli üstünde odaklaşmasını istemektir. Buna “Bedeli Sorma” yaklaşımı diyoruz. Eleştirmen birkaç dakikalığına susturulduktan sonra, danışan terapist ile birlikte geliştirmekte olduğu listeden uygun olan yalanlayıcı düşünceleri seçip kullanabilir.
Güçlü yanların saptanması. Bir yandan eleştirmeni yenmeye çalışırken, bir yandan da danışanın güçlü yanlarını ve sahip olduğu kaynakları destekleyecek bir program yürütmelisiniz. Dördüncü bölümde, “Gerçekçi Benlik Değerlendirmesi” başlığı altında, bu konuda oldukça ayrıntılı yöntemler verildi. Bunlardan hiç olmazsa aşağıda verilen kadarını uygulamalısınız.
- Danışan ile birlikte, onun gerçek güç ve kaynaklarının bir listesini yapın. Danışan bunu yapmakta zorlanıyorsa, ondan kendine, sevenlerinin ve arkadaşlarının gözüyle bakmasını isteyin.
- Danışanın kendisine en çok sıkıntı veren zayıflıklarını saptamasını isteyin.
- Zayıflıkların kimi zaman aşağılayıcı dil kullanımı ile nasıl beslendiğini açıklayın. Yargılamayan, gerçekçi tanımlamalar kullanarak bu dili yenileyin. Danışandan sizinle konuşurken yalnızca bu gerçekçi sözcükleri kullanmasını isteyin.
- Danışanı, güçlü yanlar listesinden alınmış olumlamaları kullanması için yüreklendirin. Bunlar, anımsatıcı kartlar kullanılarak pekiştirilebilir (aynaya, dolap kapağına iliştirilebilir cüzdan, vb. yerlere kartlar konabilir).
Güçlü yanlar listesinden danışanda onayladığınız iki, üç ya dadört özelliği seçmelisiniz. Her seansta bu özelliklerden en az biri üzerinde çalışılmalıdır. Belli bir güçlü yan, seansın içeriğine uygun düşecek biçimde yaratıcılık kullanılarak konuya katılmalıdır.
• “Kızının uyuştunıcu sorunu ile uğraşmanın ne derece sağlam durmanı gerektirdiğinin farkındayım. Bu sağlam duruşu sende sık sık gözlemliyorum.”
• “Yine senin o sevecen, destekleyici gücünü anımsadım. Kar-deşin için büyük bir özveride bulundun.”
• “Bak, yine kriz durumlarında senin sorunu çözme ve üste-sinden gelme gücüne tanık oldum. Anımsıyor musun, geçen sefer de…”
Güçlü yanların yinelenmesi bir zorunluluktur. Unutmayın ki, bir otorite figürünün, (anne baba) sürekli özgüvenine saldırması sonucu, danışanın kendi gözündeki değeri daha başlangıçta yara almıştı. Erken yaşlardaki bu programlanmanın çözülmeye başla-ması için, şimdi başka bir otorite figürünün (terapist) pek çok kez vinelenecek olumlu desteği gerekli olacaktır. Danışanı üç beş kez övmek yetmeyecektir. Övgülerinizin etkili olmaya başlaması için, onları onlarca kez yinelemeniz gerekir. Zaten üzerinde odaklaşa- cağınız özelliklerin sayısı dörtten fazla olmasın dememizin nedeni
budur. Danışanın pek çok olumlu özelliği üzerinde durursanız/ bunlardan her birine yapılacak vurgu zayıflar.
[/two]
[two_last]
[/two_last]