[onethird]
[/onethird] [twothirds_last]
Beyin en önemli psikolojik olayların merkezidir. Us ve irade güçlerinin orada şekillenmesi gibi görevleri yanında, görme, işitme, yazma, konuşma, ezberleme gibi yeteneklerin merkezi durumundadır. Beyin işlevinin ve bu işlevlerin en önemli aracı olan sinir hücrelerinin ayrı ayrı noktalarda görev yaptıkları konusunda ilk gözlem ve deneyler yapan Fransız Broca’dır. Bu bilgin 1861’de konuşma merkezinin sol yarım beyin küresinin üçüncü kafa çıkıntısında bulunduğunu ve kelime belleme merkezinin ise sol şakak çıkıntısının birinci bölümde olduğunu saptamıştır.
Beyincik
Beynin alt arkasında yer almaktadır. Hareketlerimizin bir birlerine bağlılığını ve dolayısıyla da dengemizin sağlanması işlevini gören bir sinir merkezidir. Beynin dörtte biri oranında olduğundan küçük beyin anlamına gelen beyincik denilmiştir
Omurilik soğanı
Omuriliğin beyne dayanan bir uzantısıdır. Taze soğan başına benzediği için bu adı almıştır. Renk ve örgü açısından beyne benzemektedir. Omurilik soğanının görevi nefes düzenini yönetmektir. Bu görevi yedi çift sinirler tarafından yapmaktadır. Bu sinirlerin bir bölümü aygıtın içinde çaprazlama dağılmış olarak görev yapmaktadır. Yani sağ yarı küreden çıkan sinirler sol yanımızdaki organları, sol yan küreden çıkan sinirler tarafından yönetildikleri belirlenmiştir.
Omurilik
Omur dediğimiz, bel kemiklerinin oluşturduğu omurga ilik denilen maddeye kanal görevi yapmaktadır. Bu ilik omurga ile olan ilişkisi nedeniyle omurilik adını almıştır. Bu sinir merkezi de beyin gibi lif ve hücre yığınlarından oluşmuştur.
Omurilik, hem bir sinir merkezi ve hem de taşıyıcı bir görev yapmaktadır. Sinir merkezi olarak bilinç ve irademiz dışındaki psikolojik olayları yönetmektedir.Taşıyıcı işlevi ise, duyusal ve hareket uyarımlarını gövdenin değişik uçlarından beyne, beyinden uçlara uyarımları taşımaktır.
Sinirler
Sinirler, on iki çifti beyinden, otuz bir çifti ise omurilikten çıkan ve telefon kablosu gibi incecik tellerden oluşan ve tüm vücudu saran kordonlardır. Beyinden çıkanlara beyin sinirleri, omurilikten çıkanlara ise omurilik sinirleri denilmektedir. Kafatasından çıkan sinirler duyum organlarımızın (deri, göz, kulak, dil ve burun) işleyişini yönetirler. Omurilik sinirleri ise, kol ve bacaklara ve vücudun diğer bölümlerine emir ve haberleri getirip götürürler. Bir de büyük sempati sinirleri vardır ki, onlar da omurga kemiğinin iki yanından çıkan göğüs ve karın bölgesi ile iç organlara yayılır ve bitkisel yaşamı yönetirler.
[/twothirds_last]